Korte geschiedenis

Korte geschiedenis

Zie ook: Ons kwam ter ore…

Eind 60-er jaren van de vorige eeuw werd het fietspad tussen Lettelbert en Leek aangelegd. Daarbij  bleef een strook grond over langs het fietspad, die door de gemeente Leek als kampeerpaspoortterrein werd ingericht. Omdat de gemeente niet zelf wilde beheren, zagen alerte NIVONners daar een geweldige kans liggen en pachtten het terrein met het doel er een NIVON-kampeerterrein te realiseren.

Dat is prima gelukt! Vanaf 1974 is het terrein in gebruik en geleidelijk zijn er meer faciliteiten gekomen. In het begin was er eigenlijk alleen een watertappunt en moest het toilet bij de buren (waterscouting ‘de Bevers’) gebruikt worden. Inmiddels is er een sanitairgebouw, er zijn extra toiletten op het achterste veld, er zijn plaatsen met stroomvoorziening, er is een speeltuintje aangelegd en er is een vuurplaats.

De laatste grote verbouwing was in 2011: er is toen een kapschuur geplaatst. Daar vind u nu een wasplaats (met centrifuges), afwasgelegenheid, koelkasten en een plaatsje om droog te zitten als het weer tegenvalt.

Tijdens die laatste grote verbouwing is ook een blokhut geplaatst die als receptie dient voor de ontvangst van gasten door de vrijwillige terreinwachten.

Oorspronkelijk had het terrein de naam ‘De Hondenhoek’, maar de vrijwillige beheerders hebben besloten om de naam te veranderen in ‘Lettelbert’, naar het dorp waar het kampeerterrein zich bevindt. De belangrijkste reden voor de naamsverandering was dat nieuwe kampeerders vaak bang bleken dat er veel honden op het terrein zouden zijn (geblaf en andere overlast). We zijn echter een gewoon natuurkampeerterrein. De originele naam was afgeleid van de streek ‘de Hondenhoek’, maar die streek ligt een paar kilometer verderop bij Midwolde. Om misverstanden te voorkomen, is besloten voor de duidelijke naam ‘Natuurkampeerterrein Lettelbert’.

In al die jaren heeft een groep vrijwilligers steeds gezorgd voor onderhoud en beheer van het terrein. In het voorjaar wordt een vrijwilligersweekend georganiseerd. In dat weekend wordt het terrein klaargemaakt voor het nieuwe seizoen: de waterleiding aansluiten, veel schoonmaakwerk en schilderwerk, kleine en grotere reparaties en groenonderhoud.

In het najaar houden we een soortgelijke exercitie: de waterleiding wordt afgesloten, de kano’s en fietsen worden opgeruimd en er worden schotten geplaatst voor de kapschuur en de blokhut.

Groenonderhoud is iets wat eigenlijk altijd moet gebeuren, dus dat proberen we zo goed mogelijk bij te houden.

Allemaal best veel werk, maar zolang we voldoende vrijwilligers kunnen mobiliseren, kan het terrein blijven bestaan.